Bages treball, talent i tecnologia

L'estudi “Línies de diversificació en la cadena de valor de l'automoció del Bages” presenta les principals opcions de diversificació per a la indústria del Bages.

Dijous, 16 de Desembre de 2021
L'estudi “Línies de diversificació en la cadena de valor de l'automoció del Bages” presenta les principals opcions de diversificació per a la indústria del Bages.
Els sectors mèdic, ferroviari i d’energies renovables, principals opcions de diversificació per les empreses industrials de la comarca.<

Els sectors de tecnologies mèdiques, ferroviari i d’energies renovables ofereixen bones oportunitats per a les empreses industrials del Bages que vulguin diversificar la seva activitat, avui bàsicament orientada a la indústria de l’automoció. Així ho assenyala l’estudi “Línies de diversificació en la cadena de valor de l’automoció del Bages”, promogut per la Cambra de Comerç i l’Ajuntament de Manresa i Consell Comarcal en el marc del projecte TTT. El treball fa un repàs del panorama actual de la indústria del Bages, fortament vinculada al sector de l’automoció, un sector que es troba en un moment de grans canvis per l’electrificació i les noves tecnologies relacionades amb el vehicle autònom i connectat. L’estudi assenyala que moltes de les empreses del Bages que proveeixen el sector de l’automoció pertanyen a grans multinacionals amb centres de decisió fora del territori, però també hi ha un extens teixit de petites i mitjanes empreses locals. Per a aquestes pimes, la diversificació és una estratègia per afegir simultàniament nous productes i nous mercats als ja existents, de manera que l’empresa pot operar en nous entorns competitius, amb factors d’èxit probablement diferents dels habituals. L’estudi indica que afrontar un procés de diversificació implica nous coneixements, noves tècniques i noves instal•lacions, i que es tracta d’una estratègia que ha de comptar amb el compromís de tota l’organització.

Tant el sector de les tecnologies mèdiques com el ferroviari i els de les energies renovables tenen fortes perspectives de creixement els propers anys, aquests dos últims impulsats per les mesures de lluita contra el canvi climàtic. A més, en tots tres sectors els compradors potencials de les empreses del Bages són a prop i ofereixen més valor afegit que els sectors tradicionals.

L’estudi anima a les empreses treballar la fidelització, la internacionalització i aprofitar el coneixement que ja tenen els seus clients. També alerta que en tots aquests sectors ja existeixen competidors ben posicionats, molts dels quals amb dècades d’experiència. Per a les empreses que vulguin iniciar un procés de diversificació, els recomana començar amb peces poc complexes i buscar el suport de centres tecnològics, universitats o altres empreses subcontractistes, així com dels programes d’ajut que ofereixen les administracions i les Cambres de Comerç.

L’estudi es pot consultar en el següent enllaç: http://www.bagesttt.cat/web/menu/14248-estudis-linies-de-diversificacio

Logo ajuntament
Logo Consell Comarcal del Bages
Logo Treball, talent i tecnologia
Logo Diputació de Barcelona